Wetje leidt tot slepende discussies

De overheid lijkt geleerd te hebben. Een zeldzaam voorkomende prestatie. Werkt alleen als iets nog vers in het geheugen ligt.

Wat heeft onze overheid geleerd? Dat zo’n raadgevend referendum tricky business is. Zeker als je te weinig van jezelf laat horen.

Nu, met de sleepwet, maakt de overheid dat meer dan goed.

Waarvoor hebben we die wet nodig? Dankzij media- en andere optredens weten we: “Veiligheid”.

Sowieso een handig thema. Immers, de markt voor politici is gebaat bij kiezers die ergens bang voor zijn en dus beschermd moeten worden.

Laat daarnaast nu een krachtige beveiligingsindustrie ontstaan zijn (daaronder voor een groot deel ook de Smart City industrie te rekenen). Deze zijn allereerst heel sterk in lobbyen.

Misschien is er hoop. Wie weet, zijn er in Den Haag een paar politici overgebleven, die nog bij hun gezond verstand kunnen komen.

Die zijn dan mogelijk vatbaar voor het ter discussie stellen van de prioriteiten.

Er is namelijk een veel kortere, gemakkelijker weg naar veiligheid:

  • Jaarlijks vallen in ons verkeer 630 doden en 21.400 zwaargewonden (CBS-cijfers 2016)
  • Jaarlijks overlijden in Nederland door fijnstof 6.700 – 21.900 doden (schatting, want geen overheidsinstituut houdt dit bij).

Dus beste burger, hoe groot schat je de kans slachtoffer te worden van een terrorist? Vergelijk dat eens met het risico wat je loopt als je in je auto of op je fiets stapt. Of het risico door gewoon maar te blijven ademhalen in dit land?

Hoe gemakkelijk en direct kan onze overheid dit verbeteren? Hoeveel meetbare, verbeterde veiligheid zou dat geven? Vergelijk dat eens met de ongrijpbare en onmeetbare bezigheden van een geheime dienst.

De conclusie lijkt duidelijk. Kwestie van gezond verstand.

Maar nu komt het: hoe ouder hoe wijzer?

Uit peilingen blijkt dat vooral jongeren zich tegen de sleepwet keren. Vele ouderen vinden het wel prima (tsja, die 2e wereldoorlog toen Nederland haar info ook zo prima voor elkaar had, is dan ook te lang geleden om de lessen ervan nog te weten).

Wat gaat u bij het raadgevend referendum stemmen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *