Wederom respectloos Haags optreden richting lokale overheid

Nu ‘gas’ pijlsnel een vies woord is geworden, eindelijk ook in Haagse monden, springt de politiek plots in actiestand.

Vanuit deze kakelverse nervositeit kondigde het ministerie van BZK op 3 april een subsidieregeling af voor gasvrije proeftuinen in bestaande wijken.

In de BZK-brief aan alle gemeenten werd gemeld dat men in aanmerking kon komen voor subsidie, uit een € 85 miljoen tellende pot.

Mits men voor 1 juli een plan zou indienen voor actie, waarmee nog in 2018 een begin wordt gemaakt.

Hierbij springen twee dingen in het oog:

  • Gemeenten worden verondersteld zo’n plan in een  -voor ambtelijke molens- zeer korte tijd te ontwikkelen. En dat in een periode dat in veel Nederlandse gemeenten het nieuwe college nog in wording is, dan wel ternauwernood geïnstalleerd.
  • Het op 3 april aangekondigde sjabloon waarin de gemeente het plan moet beschrijven verlaat de BZK-burelen pas op 3 mei, dus een volle maand later.

Dit verraadt opnieuw de weinig respectvolle Haagse houding tegenover ons lokale bestuur.

Is het niet schrijnend dat Haagse ambtenaren een maand nodig hebben om alleen maar een sjabloon te produceren en dan van de gemeente verwachten dat die binnen 2 maanden een serieus plan ontwikkelen en daarvoor lokale politieke- en burgersteun ontwikkelen?

Daarnaast is zo’n optreden natuurlijk ook gewoon weinig effectief.

Als gemeente ben je niet in staat je tegen zo’n gang van zaken te weer te stellen. Hoe kunnen we als kiezer voor onze gemeente opnemen, ter correctie van Haagse arrogantie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *