Wat misschien lastig vertellen is, voor RIVM

Tot nu toe zag RIVM blijkbaar geen aanleiding om haar berichtgeving aan te passen.

Maar in de New York Times (item updated 20 April) wordt de Amerikaanse RIVM geciteerd: “ca. 20% van geïnfecteerden krijgt geen ziekteverschijnselen, maar is wel degelijk een periode besmettelijk.”

Uit dezelfde publicatie blijkt:

Van de passagiers van cruiseship de Diamond King is dit percentage nauwkeurig vastgesteld: dat bleek, na meting gedurende een langere periode, 18% te zijn.

Een team van deskundigen in Hong Kong schat dat van de besmettingen in China 20-40% plaaatsvond, vóórdat de betreffende verspreider symptomen had. In Duitsland wordt dit fenomeen door viroloog Christian Drosten zelfs op 50% geschat. Op het eerste gezicht mag dit in tegenspraak lijken met het bovenstaande, maar dat is het niet:

(o ja: ‘t is fijn als je aan het eind van dit bericht een reactie achterlaat…)

Het is inmiddels bekend dat het ‘t virus aardig wat tijd kan kosten om van het neusgebied naar lager gelegen gebieden af te dalen. Dus ook mensen die wel ziek worden, maken voorafgaand een periode zonder symptomen door terwijl ze al besmettelijk zijn.

Het lijkt er dus op dat het officiële advies dat mensen met symptomen thuis moeten blijven, geen volledige zekerheid geeft.

Sommige deskundigen overwegen mensen het advies te geven om sowieso mondkapjes te dragen, om overdracht aan anderen te voorkomen. Maar ja, het is niet fijn dat aan te moedigen zolang er te weinig materiaal is om zelfs mensen in de zorg voldoende te beschermen.

Allemaal geen reden tot paniek, maar misschien wèl om nog even extra voorzichtig te zijn.

In de afgelopen week verscheen op deze site alweer 4 ‘posts’ met andersdenkend Corona-crisis-nieuws. Nu je hier toch bent, wil je die misschien meteen even checken?

Laat dan liefst een reactie achter, als je bij het lezen iets te binnen schiet:

Corona legt bloot hoe wij eraan toe zijn. Wat nu naar de oppervlakte komt over de mentale staat in ons land.

Nu zelfs doden dankzij overheids-silo’s? Over het verpleeghuis-drama en haar grond-oorzaken.

Alvast voorsorteren: hoe straks verder? Het rattenvanger-van-Hamelen effect (een veelzeggende peiling) en hoe we voorkómen daarvan in de ban te raken.

Opdat wij niet vergeten. Een inzichtelijk beeld van hoe onze politieke leiding ons ook al weer tot hier bracht.

2 reacties op “Wat misschien lastig vertellen is, voor RIVM

 1. Even als reactie hierop: RIVM zegt dat kinderen het virus niet overdragen, maar ook daarvoor is geen sluitend bewijs. Ik speculeer: wat zou er gebeuren als kinderen gewoon geen verschijnselen laten zien, maar toch wel degelijk besmettelijk zijn?

  Wij (mijn echtgenote en ik) vermoeden dat wij het virus al hebben gehad (geen test, dus geen bewijs) maar hebben half maart wel last gehad van onze keel en verkoudheid. Daarbij wonen wij naast de heftigste besmettingshaarden. Wij voelen ons nu beter, maar ik heb geen spat bewijs. Dat zou echter kunnen betekenen dat wij ook besmettelijk zijn geweest… Gelukkig niemand gezien in die tijd.

  1. Dank voor deze aanvulling Swier, vanuit de Brabantse praktijk. Inderdaad zijn de voorlopige conclusies m.b.t. kinderen niet hard. Zoals veel van waar we nu op koersen, is ook dit nog niet wetenschappelijk onderbouwd. Daarvoor is die in Brabant bestudeerde groep sowieso te klein. Ook is dat onderzoek nog niet afgerond. Wel zegt het RIVM gekeken te hebben naar vergelijkbare situaties in het buitenland. Waaruit ze de conclusie getrokken hebben die op dit moment op hun site staat:

   “… kinderen spelen een kleine rol in de verspreiding van het nieuwe coronavirus. De meeste verspreiding vindt plaats onder volwassenen en van volwassen familieleden naar kinderen. Verspreiding van COVID-19 onder kinderen of van kinderen naar volwassenen komt minder vaak voor.”

   Dit citaat geeft slechts de gedachten van ’t moment weer. Wie de actuele stand rond dit deelonderwerp wil checken: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/kinderen-coronavirus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *