Washington ver van ons bed? Mwah…

… dat staat te bezien.

We zagen hier op afstand een narrow escape van wat een nòg extremer presidentswisseling had kunnen worden. Meewarig doen over zo’n wegzinkende natie, ‘kampioen van de democratie’, is gemakkelijk.

Maar onze bezorgdheid dient zich ook op de eigen samenleving te richten.

De VS sloot 2020 af met maandenlange verdachtmakingen rond de presidentsverkiezingen. Volgens Trump en medestanders zou er zwaar gefraudeerd zijn.

Waarbij ze op alle mogelijke manieren probeerden de uitslag juridisch aan te vechten. Erger: ook nadat er recht was gesproken werden Trump’s volgers aangevuurd om zich te blijven verzetten.

De uitslag is nu dan toch bekrachtigd in beide Amerikaanse Houses. Zelfs dat was nog ‘n tikkie spannend:

(o ja: ‘t is fijn als je aan het eind van dit bericht een reactie achterlaat…)

Een aantal Republikeinse senatoren had tegen beter weten in een tegenoffensief georganiseerd. En alle opklopperij leidde er toe dat er toch weer slachtoffers vielen.

Van Trump weten we: wie voor hem werkt heeft slechts één keus: hem 100% steunen, all the way. Zo niet, dan is het ‘OUT, NOW!’.

Vicepresident Pence, de Sfynx, heeft die steun steeds hondstrouw verleend. Of, waar dàt de uitweg was, hield hij zich tactisch afzijdig.

Maar sinds gisteren is ook hij uit de gratie. Hij negeerde Trump’s oproep om de bekrachtigings-sessie te manipuleren. Daarentegen hield hij zich als voorzitter van het gebeuren keurig aan de grondwet.

Is dit een ver-van-ons-bed-show? Of raakt het ons slechts via Amerika’s buitenlands beleid? Was dat maar waar!

Zeker, de VS zijn behept met een on-Europese theatraliteit. Maar onze situaties zijn heus wel een béétje vergelijkbaar. De relatie met onze verlópende democratie is prima te leggen.

Afgelopen jaar zagen we ook hier chantage-met-geweldssuggestie. Zij het nog op kleine schaal: boeren die met hun tractoren het provinciehuis komen bedreigen. Die daarmee zelfs nog (stikstof-) resultaat wisten af te dwingen.

En boeren die politici op een vals-ludieke wijze duidelijk komen maken dat ze hen thuis weten te vinden. Daar wordt dezelfde grens overschreden: wetgevers worden rechtstreeks geïntimideerd.

Maar ook kunnen we via VS-uitvergroting zien welk gevaar ontstaat, als de gevestigde politiek jarenlang de pijn van klemzittende groepen burgers negeert. Hoe daarbij een diepe splitsing in de samenleving groeit.

Wil je die situatie beter begrijpen? Zie dan hier samenvatting van en link naar een interview waarin je een historisch perspectief wordt geboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *