Waar boze burgers zijn, is hoop

Brievenbus gevecht Crickhowell-ersIn Wales begint de victorie? In het plaatsje Crickhowell verenigden middenstanders zich in een bottom-up initiatief tegen een overheid die, middels geheime belastingovereenkomsten, grote bedrijven bevoordeelt.

Een democratie-ondermijnend fenomeen, wat ook in Nederland nog altijd aan de orde van de dag is en wat dan ook elders op deze site aan de orde komt.

Het Welshe actiemiddel past helemaal in de tactiek van RedOnzeDemocratie: als je het systeem wilt veranderen, treedt dan buiten de bestaande kaders.

De middenstanders zetten er gezamenlijk een belastingontwijkingsroute op, zoals dat gebruikelijk gebeurt: via Nederland en het eiland Man. Niet om de publieke financiering te ondermijnen. Wel om de Britse Belastingdienst hard te confronteren met de absurditeit dat burgers en kleine bedrijven belasting betalen, maar machtige bedrijven nauwelijks.

Volgende stap is dat initiatiefnemer Steve Lewis, die in Crickhowell een coffeeshop heeft, zich via een petitie positioneert als volgende baas van ‘Her Majesty’s Revenue & Customs’. De petitie werd al door meer dan 150.000 mensen ondertekend.

Brievenbusfirmanoordeinde

Niet alleen speelt Nederland een dubieuze rol via de welbekende brievenbus-schaduweconomie. Maar ook hier betalen burgers en MKB-ers het gelag, terwijl de overheid de positie van het MKB t.o.v. grote bedrijven uitholt.

Wie pakt hier de handschoen op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *