Uitslag door de uitslag

Tsja, dit verkiezingsresultaat bezorgde menigeen jeukerige uitslag …

Dat populistisch rechts het weer goed heeft gedaan mag geen verrassing heten.

Dat zal zo blijven, zolang de gevestigde partijen volharden in hun houding:

(o ja: ‘t is fijn als je aan het eind van dit bericht een reactie achterlaat…)

  • van weinig emotionele intelligentie getuigend, want
  • de gevoelens van hun tegenstemmers hooghartig negerend
  • dat verergerend, via laatdunkende geluiden over populistische leiders (die inderdaad nep-oplossingen verkopen, maar dat is het punt niet…)

Het enige lichtpuntje is, dat gevestigde partijen deze kiezers niet hardop ‘deplorables’ noemen, zoals Silly Hillary er ooit uitflapte toen het over Trump-stemmers ging.

Maar het was niet alleen populistisch rechts dat victorie kraaide. Rechts scoorde in zijn geheel hoog.

De sociaal geografe Floor Millikowski maakte zich in Buitenhof vrolijk over alle ter linkerzijde getoonde verbazing.

Ze wees erop hoe overduidelijk de vergeten regio’s van Nederland zich van links hadden afgekeerd. Wat ze verklaarde door decennialange, randstedelijke dominantie.

Ook de VVD bleef heel behoorlijk overeind. Wat op een bepaalde manier toch wel wonderlijk is.

Wijd en zijd is nu toch wel bekend dat stemmenkanon Rutte de wet aan zijn laars lapt (niet slechts door discriminerend overheidsgedrag te verordeneren, ook door de grondwettelijke openbaarheid te begraven onder de Rutte-doctrine).

Tsja, je zou cynisch kunnen zeggen: wat verwacht je van een volk dat in 2004 ene Pim Fortuin tot de grootste Nederlander ooit uitriep? Beschik zo’n volk dan niet over een beklagenswaardig kort geheugen?

Of, wat heel goed denkbaar is: dat volk wordt geïnformeerd door media die zelden doordringen tot waar het politiek echt over moet gaan.

Misschien zijn we wel te dol op vuurwerk. Vermaken we ons liever met dagkoersen, praatshows en politieke debatten, dan met diepgravende interviews.

Van een mega-aantal nieuwe partijtjes kwamen alleen Volt, JA21, BBB en BIJ1 in de tweede kamer terecht. Voorzover dit werkelijk nieuw bloed is: Zou dat in staat zijn een zetje te geven bij de hoognodige verandering van de Haagse mores?

We gaan het zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *