Tsa, politici: de markt reguleert zichzelf?

Actie nodig en snel. Nu kunnen wij burgers iets doen. Hoe? Zie onderaan deze ‘post’.

Vandaag blijkt waarom we in Nederland niet in staat zijn om het meest effectieve wapen tegen Corona in te zetten: we hebben ons met huid en haar uitgeleverd aan een semi-monopolist, Roche.

Follow-the-Money dook erop en zocht dit eventjes piekfijn uit. Wat blijkt?

(o ja: ‘t is fijn als je aan het eind van dit bericht een reactie achterlaat…)

We gebruiken hier op veel plaatsen de testinstrumentatie van Roche. En net als dat in de inktpatronen-sector werkt, is deze fabrikant zo leep geweest ervoor te zorgen dat je de test-materialen bij hen moet inkopen. Gedwongen winkelnering dus, ongetwijfeld met forse Big-Pharma-marges.

Roche zegt de productie nu te hebben opgeschaald, maar geven toe dat dit onvoldoende is voor wat er nu in het groot nodig is.

FTM onthult dat anderen de testsetjes prima decentraal zouden kunnen fabriceren, mits Roche de daarvoor benodigde receptuur levert. En daar geven ze niet thuis, doen het eigenlijk af met een smoesje.

De hamvraag: weegt het belang van deze kip met de gouden eieren op tegen de maatschappelijke urgentie van dit moment?

Voor de langere termijn kan de overheid en de medische sector hieruit leren. Kijken hoe de natuur haar eieren nooit in één mandje legt is dan best slim. (zie de met bullets gemarkeerde lessen in deze ‘post’)

Voor nu is er de optie dat wij als burgers onszelf organiseren, om Roche onder druk te zetten. Als ze duidelijk wordt dat hun imago op forse schaal zal worden gerelateerd aan hun daden, dan wordt zelfs zo’n groot bedrijf snel nerveus. De opbouw van zo’n mooi, maatschappelijk verantwoord imago kost immers jaren en heel veel geld.

Hoe Roche onder druk te zetten? Daarvoor kan deze brief dienen.

Heb je contacten die kunnen helpen zo’n actie te laten vliegen? Meld je aan via redonzedemocratie@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *