Op 8 september kwam Buitenlandse Zaken met een nieuw reisadvies voor Griekenland:
Alle Griekse eilanden kleurden in één klap oranje. Het werd je aangeraden om met de eerstvolgende gelegenheid terug naar Nederland te komen.
Doe je dat niet, dan zijn de risico’s voor jezelf. Ondermeer loop je dan het risico dat je reisverzekering geen dekking meer biedt. Ook geldt een verplichte quarantaine bij terugkomst in Nederland.
Onmiddellijk was er een luid protest te horen. Nederland zou onterecht al deze eilanden over één kam scheren, terwijl er onderling grote verschillen zijn.
Dit is natuurlijk een nekslag, voor de al broze lokale economie van onze Griekse vrienden. De Griekse economie moet het voor 30% van toerisme hebben. Op de eilanden ligt dat percentage nog veel hoger.
De moeite waard om eens wat meer onderzoek te doen, bronnen te vinden die de officiële Nederlandse instanties blijkbaar niet kunnen traceren.
…
(o ja: ‘t is fijn als je aan het eind van dit bericht een reactie achterlaat…)
Dan blijkt dat het oranje slechts voor enkele eilanden zou horen te gelden: vrijwel alle andere eilanden horen gewoon dezelfde kleur te hebben als het Griekse vasteland: geel.
Is dit Europese solidariteit?
Bij de Eurocrisis Griekenland dwingen om slechts overheidsbudgettair in het gareel te komen (met struikrover Dijsselbloem in de beruchte Trias). Waarbij het er niet om ging Griekenland weer boven Jan te krijgen. Maar veeleer om de Duitse en Franse banken te helpen die er langdurig onverantwoorde leningen verkocht hebben.
(waarbij dezelfde Dijssselbloem ook nog selectief de andere kant opkeek, zodat rijke Grieken belasting konden blijven ontduiken, via de Amsterdam-ZO postbussen-route).
En dan nu de genadeslag uitdelen, nadat het toerisme in Griekenland net weer een beetje op gang was gekomen.
(Trouwens, zou het wraak van de Grieken zijn, dat ze ons als hiernaast het bos in willen sturen?)
En wij, gaan we dit voortaan beter, collegialer doen, Nederlands bestuur?
Die vraag hebben we nu dus neergelegd bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en hun ambassade in Athene. Op zich lijken zij zich redelijk op te stellen en binnen hun kader gewetensvol te handelen. Alleen: ze baseren zich mede op informatie uit Nederland, omtrent teruggekeerde reizigers.
En laat die input nu komen uit ons eigen eilandenrijk: het archipello van eigenzinnige, lokale GGD’s, het RIVM en het ministerie van VWS. Naar blijkt: hoogst onbetrouwbare informatie uit testen achteraf. Waarbij natuurlijk nooit te achterhalen valt of iemand op zijn bestemming, op de terugreis, of gewoon erna in Nederland besmet is geraakt.
Inmiddels publiceerde ook de Volkskrant over de onbetrouwbaarheid van dit soort conclusies.
Zeer waarschijnlijk ligt het aantal besmettingen door de vakantiereizen over de hele linie veel lager dan onze officiële medische instanties vanuit hun ruwe schattingen beweren.
Maar, zo blijkt uit eerlijke antwoorden van Buitenlandse Zaken: “Bij het opstellen van reisadviezen staat de veiligheid van Nederlandse reizigers voorop.” Blijkbaar betekent dat in de praktijk geen afweging, maar koersen op nul risico, coute que coute.
Is dat werkelijk wat wij Nederlanders wensen van onze overheid?
Helemaal mee eens!!!!
Op welke berichten/adviezen gaat de regering af om dit beleid te bepalen. lijkt mij natte vingerwerk eerlijk gezegd.