Revolutionair is het hoe dan ook, de oprichting in Frankrijk van een burger-assemblee. Dit orgaan gaat ideeën ontwikkelen voor een gedragen, realistisch Frans klimaatbeleid.
Eerder liep nieuwe klimaatpolitiek er stuk op hardnekkige burgerweerstand, met name bekend geworden als de gele hesjes beweging. Deze brede, vrij ongerichte protestbeweging lijkt nu toch tot iets concreets te hebben geleid. Althans in Frankrijk…
Macron heeft de nieuwe burger-assemblee toegezegd dat haar suggesties ongefilterd voorgelegd zullen worden aan de Assemblée Nationale, de Franse tweede kamer. En omgezet zullen worden in decreten, mogelijk zelfs gebruikt als basis voor een brede volksraadpleging. Zo is deze nieuwe Franse assemblee geen elite-groepje.
…
(o ja: ‘t is fijn als je aan het eind van dit bericht een reactie achterlaat…)
Erin hebben 150 willekeurig gekozen burgers zitting. Er is hier gestreefd naar een werkelijk representatieve afspiegeling van de Franse samenleving.
Het initiatief doet in de verte denken aan een democratie-reddend idee van David Reybrouck. Hij werkte in 2016 een voorstel uit, waarbij het inmiddels krakkemikkige systeem van gekozen parlementen vervangen wordt door een veel directere burgerinbreng.
Ook in de UK ontluikt een soortgelijk initiatief, waarbij vooralsnog onduidelijk is welk mandaat men zo’n assemblée daar zou willen geven.
Een goed begin. Maar de zwakke plek liet zich raden.
Het is die cruciale rot in onze democratie, die ook door onze eigen commissie Staatsrechtelijke Vernieuwing 384 pagina’s lang genegeerd werd.
De lobbycratie draait op volle tegenkracht, als ze een Burgerraad ruikt.
Kortom: de Franse politici bleken niet in staat hun rug recht te houden en burger-voorstellen over te nemen waar de bedrijvenlobby zich niet fijn bij voelt.
Hoopgevend is dan weer dat die Franse burgers het er niet bij laten zitten. Nu ze eenmaal wakker en georganiseerd zijn, lijkt er een serieuze tegenmacht te ontstaan.