Start van een nieuwe Franse revolutie?

Revolutionair is het hoe dan ook, de oprichting in Frankrijk van een burger-assemblee. Dit orgaan gaat ideeën ontwikkelen voor een gedragen, realistisch Frans klimaatbeleid.

Eerder liep nieuwe klimaatpolitiek er stuk op hardnekkige burgerweerstand, met name bekend geworden als de gele hesjes beweging. Deze brede, vrij ongerichte protestbeweging lijkt nu toch tot iets concreets te hebben geleid. Althans in Frankrijk…

Macron heeft de nieuwe burger-assemblee toegezegd dat haar suggesties ongefilterd voorgelegd zullen worden aan de Assemblée Nationale, de Franse tweede kamer. En omgezet zullen worden in decreten, mogelijk zelfs gebruikt als basis voor een brede volksraadpleging. Zo is deze nieuwe Franse assemblee geen elite-groepje.

Erin hebben 150 willekeurig gekozen burgers zitting. Er is hier gestreefd naar een werkelijk representatieve afspiegeling van de Franse samenleving.

Het initiatief doet in de verte denken aan een democratie-reddend idee van David Reybrouck. Hij werkte in 2016 een voorstel uit, waarbij het inmiddels krakkemikkige systeem van gekozen parlementen vervangen wordt door een veel directere burgerinbreng.

Ook in de UK ontluikt een soortgelijk initiatief, waarbij vooralsnog onduidelijk is welk mandaat men zo’n assemblée daar zou willen geven.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *