Schokgolven rond Stef Blok overspoelen waarheid-als-koe

Het kan niemand zijn ontgaan: Stef Blok heeft ‘binnenskamers’ onbesuisde multi-culti uitspraken gedaan die niet bijster passen bij een verantwoordelijk handelend minister.

En dus valt iedereen over hem heen. Terecht.

Toch heeft hij ook iets gezegd waar collega-politici best wat meer aandacht voor zouden mogen hebben:

“Waarschijnlijk zit ergens diep in onze genen dat we een overzichtelijke groep willen hebben om mee te jagen of om een dorpje te onderhouden. En dat we niet goed in staat zijn om een binding aan te gaan met ons onbekende mensen.”

Politiek correct? Vast niet…

Maar ieder die wel eens in ’n minder vertrouwde omgeving verkeert, met mensen die hij niet direct kan ‘lezen’, weet dat de buik dan waarschuwingssignalen kan gaan afgeven. Biologisch bepaald, inderdaad.

Daarbij is niet te ontkennen dat gedragsverschillen tussen mensen nu eenmaal soms irriteren. Verschillen die niet alleen vanuit uiteenlopende karakters voortkomen, maar evenzeer vanuit culturele achtergrond.

Zo’n ongemakkelijke waarheid onder het tapijt vegen is niet slim. Daardoor creëren politici, ook goedbedoelende, de markt voor populisten. En zijn ze er met zulk naïef gedrag dus verantwoordelijk voor dat onze democratie in de gevarenzone raakt.

Effectiever en eerlijker is het dit biologisch gegeven gewoon onder ogen te zien. Wat heus niet automatisch inhoudt dat je mensen aanmoedigt om hun buikgevoel maar blind te volgen.

Geciviliseerd zijn betekent niet dat je emoties ontkent, maar dat je ze in balans houdt, door rationeel sociaal handelen.

Niet gemakkelijk voor mensen: dat vraagt dus leiderschap. Niet het goedkope leiderschap waar steeds meer van onze politici toe neigen. Maar volwassen leiderschap, waarbij je mensen via voorbeeldgedrag de weg wijst naar het constructief omgaan met verschillen.

In Nederland, maar ook in EU-verband, zouden we dan autochtonen, gevestigd of vluchteling, niet als probleemgeval behandelen maar als kans richting een krachtiger samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *