OZB-rattenvangers van Hamelen

Binnenkort is het weer zover en vallen de aanslagen Onroerend Zaak Belasting op de deurmat. Dan begint ook het circus weer van een groeiend legertje juristen dat profiteert van burger-onwetendheid.

Je kent ze wel: die bureau’s die je vertellen dat ze gratis je bezwaar voor je willen regelen. Niet alleen no cure no pay. Nee, helemaal geen pay.

Maar die suggestie is bedrieglijk en schadelijk voor de publieke zaak.

Het kost je gemeente idioot veel tijd en geld. Die ze dus niet kunnen besteden aan dat waar wij die OZB en andere belastingen voor betalen: publieke dienstverlening.

Hoe dat zo?

Ten eerste doordat het  ‘gemak’  van deze bureau’s ertoe leidt dat veel mensen bezwaar laten maken, onder het motto ‘baat het niet dan schaadt het niet’. Dat wordt duidelijk uit gemeentelijke cijfers.

Als voorbeeld de gemeente Hilversum: daar werd in 2021 slechts 8% van de via de bureau’s ingediende bezwaren gehonoreerd. Voor zelfstandig ingediende bezwaren is dat zes maal zoveel: 48%. Niet omdat die bureau’s persé beroerd werk doen (hoewel het echt wel lopende band werk is, zeer profijtelijk).

Nee, dit is dus het effect van hun reclame; de bezwarenstroom raakt vervuild met een grote hoeveelheid ‘probeer maar’ bezwaren. Die vele afwijzingen moeten door de gemeente wel allemaal netjes afgehandeld worden. Wat nog èxtra tijd kost, omdat die juristen met argusogen letten op vormfouten en juridische procedures verzinnen waar je bij staat…

Voor de bureau’s zijn al die afwijzingen geen ramp. Namelijk, bij de 8% die wèl wordt toegekend halen de bureau’s hun gehele winst. Een toegewezen bezwaar betekent niet slechts dat je wat minder OZB betaalt. Nee, daarnaast is de gemeente verplicht om het bureau de volgende bedragen te betalen: voor een gegrond bezwaar c.a €  700,– en voor een gegrond beroep € 2.000,–

Vandaar, dat ‘gratis’  is leugenachtig gedrag, wat we met zijn allen niet willen belonen, toch? Zie bijvoorbeeld de prominente tekst op een van de websites.

De blijkbaar eveneens commercieel opererende ‘Vereniging Vastlastenbond’ maakt het nog extra bont. Op hun site staat ‘wij krijgen dus een kleine vergoeding vanuit jouw gemeente als de WOZ-beschikking niet klopt’. Kun je nog aperter liegen?

Kortom: zelf doen. Zien hoe eenvoudig dat is? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *