In alle overheidscommunicatie rond de pandemie blijft iets heel simpels onderbelicht.
Iets wat belangrijk is voor preventie.
Iets wat vrijwel ieder van ons helemaal zelf in de hand heeft:
Vitamine D.
…
(o ja: ‘t is fijn als je aan het eind van dit bericht een reactie achterlaat…)
Uit een enorme hoeveelheid onderzoek is vast komen te staan dat de kwetsbaarheid voor Covid-19 sterk te reduceren is door preventief je vitamine D op niveau te houden. Dit geldt in het bijzonder voor de wat ouderen onder ons.
Het handelen van onze gewaardeerde RIVM is degelijk, maar niet altijd begrijpelijk. Ondanks alle positieve inspanning is men er nogal eens traag bij het oppikken van nieuwe zaken.
Zo zien we dat de RIVM-site ook nú nog niets te melden heeft over vitamine D in relatie tot Covid-19.
Daar de risicoperiode echt nog wel even gaat duren, is het zaak dit informatievacuüm maar even op te vullen.
Voor ouderen is dit extra van belang, om twee redenen.
- Vanwege de grotere kwetsbaarheid voor Covid-19.
- Omdat we het meeste vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht. En juist die omzetting loopt terug als je ouder wordt: het zakt tot onder de 50%.
Daar komt natuurlijk bij dat we op onze breedten donkere winters hebben. Waardoor we sowieso al snel te weinig aanmaken. Vandaar dus dat ook de griep vooral ’s winters toeslaat.
Een stukje van onze vitamine D krijgen we binnen via voedsel. Het zit van nature in visolie, in bepaalde soorten paddenstoelen, in eigeel en in rood vlees. En het wordt toegevoegd in bijvoorbeeld boter en margarine.
De preventieve werking is daarop gebaseerd, dat vitamine D je immuunsysteem versterkt.
Het helpt met name bij infecties van het ademhalingssysteem. Naast griep is dat dus ook Covid-19.
Hoe zorg je nu dat je genoeg hebt? Door met name in het donkere jaargetijde bij te slikken. Anders dan met sommige andere vitamimen is het nauwelijks mogelijk jezelf te vergifitgen door een teveel aan vitamine D.
Er bestaan slechts enkele contra-indicaties, waarbij men voorzichtig dient te zijn met vitamine D. En natuurlijk is het altijd opletten geblazen als je combineert met bepaalde medicijnen.
Mocht je erover twijfelen, raadpleeg dan je arts. Iedere normaal gezonde volwassene kan dagelijks veilig tot 4.000 IU (100µg) aanvullen. Dit is de maximum dagsuppletie, als vastgesteld door de EFSA.
Mocht je een recente uitslag van een bloedtest hebben, dan kun je allicht het vitamine D-gehalte in je bloed vergelijken met de nevenstaande figuur. Het ideale gehalte ligt boven de 125 nmol / L. Terwijl minder dan 75 nmol / L zonder meer op een tekort wijst.
ps: Zwaarlijvige mensen nemen vitamine D slechter op (het bindt aan vet). Bij een BMI 26-30 is de suppletie slechts voor 2/3 effectief, bij een BMI boven de 30 is dat 1/3. In zulke gevallen zou dus een navenant hogere dosis nodig zijn, voor hetzelfde effect.