Beetje bij beetje wordt onze wereld wakker en leert ze inzien wat ongebreidelde digitalisering in de samenleving teweeg brengt.
Ongebreideld in de zin van: de ontwikkeling overlaten aan de vrije markt, conform het naïef neoliberalisme. Zodat een handvol Californische monopolisten al heel lang de ontwikkeling dicteert.
Hier wreekt zich niet alleen de naïviteit van zulk ‘marktdenken’ binnen onze bestuurspartijen. Het is nog aanzienlijk verergerd doordat de politiek vrijwel uitsluitend lijkt te worden bedreven door digibeten.
…
(o ja: ‘t is fijn als je aan het eind van dit bericht een reactie achterlaat…)
Zeker, politici weten prima hoe ze Twitter en Facebook kunnen inzetten, ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Maar waar ze zich echt in zouden moeten verdiepen is veel te lang uit zicht gebleven: de maatschappelijke effecten.
Al vaker kreeg dit thema op deze website de aandacht.
Recent was er het volgende nieuws omtrent de maatschappelijke effecten:
- In eigen land, de Toeslagen-ontsporing, waarbij de Belastingdienst met behulp van algoritmen burgers in het verdachtenbankje plaatste. Terwijl de chronisch onderbemande Autoriteit Persoongegevens niet ingreep, ondanks de illegale wijze waarop de Belastingdienst haar zwarte lijsten aanlegde.
- Dezelfde Autoriteit Persoongegevens gaf gelukkig wel thuis toen ze onlangs een vertrouwelijk advies uitbracht aan de sectoren onderwijs en justitie, om te stoppen met hun gebruik van Google-diensten.
- In de VS ontstond recent een schandaal, nadat bleek hoe de monopolisten bepalen welke privé-gegevens ze de overheid op haar verzoek leveren (in dit geval het regime Trump). Extra gepeperd, omdat hier de pijlen ook gericht bleken op Democratische congresleden.
Nu eindelijk, rond de recente parlementsverkiezingen, sloten enkele kennelijk bezorgde politieke partijen een ‘digitaal stembusakkoord’. Recent leverde Waag samen met enkele andere wakkere organisaties een brief aan de Informateur, opdat digitalisering dit keer bij de formatie de aandacht krijgt die het thema verdient.
Nu maar afwachten hoe onze toekomstige regering dit thema geloofwaardig denkt aan te pakken. Temeer dat het een van vele thema’s is, waarvan is gebleken dat er sprake is van zorgwekkende hoeveelheid achterstallig onderhoud.
Het probleem gaat verder dan alleen de digitalisering. Zou een nieuwe coalitie niet eigenlijk een ministerie van maatschappelijke innovatie moeten instellen? Opdat daar eindelijk een pro-actief beleid tot stand komt, wat alle ministeries doorsnijdt.