Lokale verkiezingen – landelijke media houd je eens gedeisd

Wie deze website een beetje volgt weet: met enige regelmaat is er een pleidooi te vinden om het primaat binnen de overheidshiërarchie om te keren:

Lokale overheid leidend (daar zijn bestuur en burgers op de meest directe manier aan elkaar gekoppeld). Landelijke overheid vooral dienend.

Slechts in één opzicht: waar landelijk uniforme spelregels of regelingen nodig zijn, kan de landelijke overheid bepalend zijn.

Dit zou ook een krachtig signaal zijn richting media en landelijke partijen, die nog altijd lijken te denken dat lokale verkiezingen een afgeleide zijn van ‘Den Haag’. Dat die verkiezingen gebaat zijn met aandacht voor landelijke kopstukken.

Als een van vele voorbeelden:

Bij de raadsverkiezingen van 2014 presteerde kwaliteitskrant NRC het zich om in het voorafgaand weekend te vertonen met hun nevenstaande voorpagina. Ook nu, in 2018, is correctie nodig op hun Haagse blinde vlek.

Ze zijn bepaald niet de enigen: de krantenkiosken en radio- en tv uitzendingen laten dat genoegzaam zien.

Ronduit ondermijnend voor de lokale democratie. Al helemaal onverantwoordelijk, als je weet dat steeds minder kiezers komen opdraven bij lokale verkiezingen (terwijl er landelijk juist een stijgende lijn is).

Dit jaar hebben sommige media iets meer aandacht voor wat er in het land, lokaal gebeurt.

ALSTUBLIEFT beste media: plaats tot 21 maart maar even een flinke geluidsdemper op die landelijk schetterende, Haagse trompetten …

We zijn benieuwd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *