Kies-stress?

Op de drempel van de parlementsverkiezingen is het voor velen nog best lastig een keus te bepalen.

Partijen lijken massaal overstag te gaan, na jaren van naïef neoliberalisme en uitholling van de publieke sector.

Zijn al deze koerswendingen wel geloofwaardig? Met name bij de bestuurspartijen die ons gedurende decennia op de nu zo betreurde koers zetten? Tsja, CDA, D66, PvdA en VVD!

Hoe doordacht zijn de mooie politieke toekomstplannen die zij en anderen nu schreven?

(o ja: ‘t is fijn als je aan het eind van dit bericht een reactie achterlaat…)

Hoe belangrijk is continuïteit in het bestuur, zolang we nog niet aan het eind van de Corona-tunnel zijn? Het is geen geheim dat het crisismanagement minder dan briljant was: hier vind je vindt je een mager rapportcijfer, degelijk onderbouwd.

Legt een eventuele tegendraadse stem wel gewicht in de schaal, nu het erop lijkt dat een meerderheid van kiezers niet op wezenlijke verandering in het politieke landschap inzet?

In elk geval is het goed om even afstand te nemen van al het mediageweld van de laatste paar weken. Soms best vermakelijk, maar nog te vaak niet ècht verhelderend.

Een manier om afstand te nemen is: los van de partijpropaganda zelf eens de in jouw ogen essentiële thema’s langs te lopen. Hier komen per thema de problemen, grondoorzaken, nep-oplossingen en èchte verbeterkansen langs.

Het belang hiervan werd impliciet bevestigd in de Buitenhof uitzending van zondagochtend de 14e. Daar klaagde studiogast Jaap de Hoop Scheffer, dat geen der partijen aandacht besteed aan Internationaal en nauwelijks aan de EU.

(waarbij zowel CDA-er Jaap en zelfs Twan Huys vergaten dat de nieuwe partij Volt dit nu juist wèl uitgebreid doet)

Check dus vooral eerst de op deze site ontwikkelde themalijst.

Ditmaal is er een ongekende hoeveelheid kieswijzers: hier staan die allemaal op een rijtje.

De meesten helpen je partijstandpunten te vergelijken. Een enkele kijkt terug en helpt je door niet de plannen aan jouw wens te toetsen, maar het daadwerkelijk gedrag van de partijen.

Ook is er eentje die op een fundamenteel niveau met je checkt welke partijen jouw principes met je delen.

Twijfel je zoals velen nog tussen twee partijen? Dan is het aan te raden om een strak interview met de betreffende lijsttrekkers te raadplegen. Zinniger dan die warwinkel aan die debatten.

Veelgeprezen zijn de interviews door Nieuwsuur, die je hier vindt. Daarnaast zijn er de radio-interviews van Sven Kockelmann. Scherpe Sven legt in 25 minuten meer bloot, dan menig ander in een veel langere tijd lukt.

Zoals trouwe bezoekers van deze website weten, is het hoofdaandachtspunt hier de noodzaak van fundamentele vernieuwing van onze democratie. Helaas is het onwaarschijnlijk dat  gevestigde partijen het in hun belang achten daar serieus werk van te maken.

Dit ondanks de toegenomen aandacht voor het fenomeen Burger Raad, waar we deze week van de commissie Brenninckmeijer gaan horen hoe ze zo’n Raad denkt in te zetten.

Zoals Einstein al eens opmerkte: je kunt een probleem niet oplossen met hetzelfde denken dat het veroorzaakte.

Voor echt democratische vernieuwing komt het dus op nieuwkomers aan. Daar zijn er dit keer uitzonderlijk veel van. Die allemaal te vergelijken is eigenlijk geen doen.

Maar wie democratische vernieuwing echt belangrijk vindt, niet slechts in Nederland maar ook in de EU, wil allicht checken wat Volt op dat gebied te melden heeft. Volt heeft al een zetel in het Europees parlement. Bij de komende verkiezingen lijken ze af te stevenen op 1-3 zetels.

Ook Code Oranje heeft ambities op vernieuwingsgebied. Alleen doet daar de inzet van een waarschijnlijk corrupte ex-wethouder als lijsttrekker vragen rijzen. Nog niet onder de rechter geweest, maar in dit stadium lijkt het toch een gevalletje ‘gebrekkige integriteits-antenne’.

Wie binnen de vier bestuurspartijen wil kiezen, wil zich wellicht laten inspireren door een overtuigde liberaal die nu weloverwogen op verrassende wijze switcht. Rosanne Herzberger verklaart hier ’n gezien haar overwegingen best te begrijpen voorkeursstem, hoewel die mogelijk licht naïef zal blijken.

Democratie een feest? Niet altijd, maar in deze spannende week gaat het wel echt ergens over.

2 reacties op “Kies-stress?

  1. Zoals Einstein al eens opmerkte: je kunt een probleem niet oplossen met hetzelfde denken dat het veroorzaakte.
    Daarom is het hoog tijd voor een nieuwe primus inter pares, de eerste onder zijn gelijken en GEEN BOVENBAAS!

    1. Eens, zo was het altijd: primus interparis. Helaas is ook dàt in de afgelopen decennia verwaterd: spindoctors, media en identificatie met ’talking heads’ deden hun werk.

      Hoe gaan we terug naar reële verhoudingen? Premier als primus interparis. Lijsttrekkers dienend aan partijplannen. Weg met de lijstduwers / neppers. Primaat bij toezicht-houdend parlement. Ministers voeren respectvol uit. Regeeraccoord is er voor ministers, niet voor parlementsleden.

      Eigen verantwoordelijkheid elk kamerlid, geen carrières via kadaverdiscipline.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *