Nee natuurlijk. Wij burgers, evenals het midden- en kleinbedrijf, moeten gewoon netjes onze belasting betalen. (elders op deze site wordt de onrechtvaardigheid daarvan onderstreept door een ludieke actie enkele jaren terug, in het VK).
Als je ook vindt dat belastingheffing eerlijk moet zijn, kun je aan het eind van dit bericht een daartoe strekkende petitie ondertekenen.
Immers, grote bedrijven hebben er een handje van onze overheid te doen geloven dat ze zó vitaal zijn voor onze economie, dat Nederland het maar fiscaal aantrekkelijk voor ze moet maken om hier gevestigd te zijn.
…
(o ja: ‘t is fijn als je aan het eind van dit bericht een reactie achterlaat…)
Slappe overheidsknietjes zorgen er vervolgens voor dat deze bedrijven geheime kortingen krijgen op hun belastingen, middels de zgn. tax rulings.
Die zorgen ervoor dat zulke grote bedrijven unieke voordelen genieten. Zelfs als ze geen gebruik maken van de financiële rotonde op de Zuidas.
Die slappe overheidsknietjes zijn echt heel erg meelijwekkend, als je je realiseert wat bedrijven hier al aan voordelen hebben:
- Een zeer ontwikkelde infrastructuur, zowel qua logistiek & transport, qua digitale voorzieningen en op allerlei andere gebieden.
- Een record-laag aantal stakingsdagen.
- Een politiek stabiele omgeving, in vergelijking met vele buitenlanden.
- Hoog-opgeleidde, gemotiveerde werknemers, die ook qua talen van alle markten thuis zijn.
- Een hoog-ontwikkeld, betrouwbaar rechtssysteem.
Tenslotte: prima internationale relaties, mede dankzij het feit dat Nederland veel meer invloed heeft, dan onze geringe grootte doet vermoeden. O.m. door ons vrijhandels-imago, doordat wij in de wereld klein lijken en als onbedreigend worden ervaren, etc.
Samen met de eerder genoemde financiële rotonde op de Zuidas zijn de genoemde kortingen een doorn in het oog van veel ‘gewone’ Nederlanders. Zo ligt ook Rutte’s gedraai destijds rond het afzien van dividenbelasting voor Unilever en Shell nog vers in het geheugen.
Is het dan zo, dat Nederland hier nog steeds niets aan doet?
Dat nu ook weer niet. Op het ministerie van Financiën wordt er best hard aan gewerkt, om de redenen weg te nemen dat Nederland wereldwijd op de 3e plaats staat van de Belastingparadijzen.
Dan zijn er de programma’s van onze politieke partijen (klik en scrol er naar beneden) Die maken de indruk dat ze -bijna zonder uitzondering- liever vandaag dan morgen maatregelen nemen voor een eerlijker belastingregime.
Maar wie tussen de regels door leest, ziet dat er bij diverse partijen wel wat ruimte is voor interpretatie. Zowel op de inhoud, als op het te ontwikkelen tempo.
Sinds half april j.l. ligt er een adviesrapport over belastingheffing bij multinationals (commissie ter Haar). Altijd spannend om te zien hoe onze politieke partijen dan geneigd zijn om aan ‘cherry picking’ te doen,
Gelukkig is er ook een bottom-up initiatief gaande, om druk op politici uit te oefenen. Wil je helpen die druk te verhogen? Dan kun je daartoe hier een petitie ondertekenen.