Corona legt bloot hoe wij eraan toe zijn …

… en dan gaat het dit keer niet over IC-plaatsen, mondkapjes, of testmaterialen.

Symptomatisch vooor een dolgedraaide maatschappij was het gesprek tijdens een van de talkshows, die onze flatscreens dagelijks teisteren.

In dit geval de Op1 van 16 april j.l., waar veelzeggende uitspraken werden gedaan. Waarbij geen spier vertrokken werd. De uitspraken strookten blijkbaar met wat men normaal vindt. Ook normaal voor ons?

Zo was er de gedachtenwisseling tussen Klaas Knot van De Nederlandse Bank en Hans de Boer van werkgeverslobbyist VNO/NCW. Die ging over steun aan bedrijven.

(o ja: ‘t is fijn als je aan het eind van dit bericht een reactie achterlaat…)

Met droge ogen werd  geconstateerd dat ook die bedrijven levensvatbaar zijn, die hun lot verbonden hebben aan financiering met lage rentestand. Die geen vet op de botten hebben om enkele maanden crisis te overleven.

Wauw, wat een strategische kracht. Als dàt je niet trots maakt op ondernemend Nederland!

(veel eigentijdse werknemers blijken dit opportunitische voorbeeld trouwens te volgen, evenals ‘zelfstandigen’)

Later wees Knot zijn gesprekspartners op de kans dat we gedurende langere tijd niet terug naar ‘normaal’ kunnen. Waarop hij opperde dat dan misschien wel de helft van de huidige horecabedrijven niet gezond voort te zetten zou zijn.

Het complete gezelschap viel over hem heen.

Dus de welvaartsgroei heeft ons zo verweekt, dat we ons geen omstandigheden kunnen voorstellen waarin het consumentisme langere tijd terugvalt?

Dan was er de interessante uitspraak van horeca-ondernemer Riad Farhad, eigenaar van 21 Amsterdamse etablisementen. Die wees op de essentiële sociale rol (…) van de horeca, waarbij hij met kennelijke instemming een vriend citeerde: “De cafés en de restaurants hebben de plek ingenomen van de kerken” (………)

Uuuuh?

Verder was daar Ronald Wouters van de fitness-koepel NL Actief. Die merkte op: “Je ziet heel veel mensen op straat nu bewegen. Het kan niet anders of de fysiotherapeuten krijgen het straks heel druk.”

Bravo! Dus wij watjes van nu, zijn niet in staat om zonder hoge uitgaven gewoon zelfstandig gezond te bewegen?

Overigens zou onze premier tijdens de persconferentie enkele dagen later suggereren, dat mensen beslist naar buiten moeten om hun beweging kunnen nemen. Fijn als het mooi weer is inderdaad. Mark vergat zo de talloze manieren om ook binnen gezond te bewegen. Heel simpel, zonder prijzige toestellen.

Er bestaat zelfs een uitgekiend, dagelijks tv-programma voor.

Hoe dan ook: in deze zelfde samenleving horen we ook veel mensen de hoop uiten dat we straks niet gewoon teruggaan naar normaal

Dat er uit deze Corona-crisis daadwerkelijk maatschappelijke verandering voort zal komen. Waardoor we als samenleving stukken duurzamer en robuuster zouden worden.

De beroemde econoom Schumpeter heeft de term “Creatieve Destructie” bedacht. Wat staat voor innovatie, vernieuwing. Waarbij het onvermijdelijk is dat er voor dat nieuwe ook dingen wijken.

En ja: dat doet gewoonlijk pijn. Zeker als er een crisis voor nodig is, om ons wakker te schudden. Die crisis schaadt ons, ook economisch. Zeker, er zijn genoeg bedrijven die het verdienen dat we ze er zo mogelijk doorheen helpen. Maar het is ook de tijd om rot hout te laten afsterven.

Wat dan te denken van de hyper-opportunistische Hans de Boer, die zeker zegt te weten dat we binnen afzienbare tijd terug naar normaal gaan? Bepaald geen reklame voor onze dynamische ‘BV Nederland’. Bovendien schadelijk voor het imago van de betere bedrijven uit zijn achterban.

Als dit fantasieloze, langs gebaande paden verlopende gesprek in Op1 één ding duidelijk maakte dan is het wel, welk een veranderweerstand er onder ons leeft. En hoe alom tegenwoordig de oogkleppen zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *