Charme-offensief van de Tech Monopolisten

Viel het je ook op? Die advertenties, waarin Facebook zich nu ineens profileert als sociaal weldoener?

Inmiddels zien we hoe ook het populaire Chinese TikTok plots met brave intenties adverteert.

Een goed teken. Blijkbaar beginnen ze zich daar toch een beetje zorgen te maken over de toenemende actiebereidheid van politici, tegen hun praktijk.

Oh, niet schrikken: dat zijn niet onze Haagse politici hoor, Die dutten nog een poosje verder.

Nee, het is de EU en in mindere mate het Amerikaanse Congres, waar ze zich beginnen te roeren.

En wat doen wij, burgers? Er vindt een groei plaats in het gebruik van bijvoorbeeld Signal, wat buiten bereik ligt van de grootste data-graaier: Mark Zuckerberg.

Maar nog lang niet iedere klant van de helemaal-niet-gratis-services  lijkt zich te realiseren wat we doen moeten om te voorkomen dat de Tech Monopolisten nòg meer invloed krijgen.

Een eerder bericht maakte duidelijk hoe ‘regime change’ het ineens acuut kan maken, dat niet slechts je privé data maar ook je hele contactenpatroon heel bedreigend voor je kunnen worden. Daar ging het om Afghanen die het doelwit werden van de Taliban.

Nou ja, verwegistan. Zoiets kan hier nooit gebeuren toch? Nog in geen honderd jaar. Toch komt het voor de oplettende lezer dichterbij: in een bezet Oekraïne gaat hetzelfde probleem zich voordoen.

Misschien toch reden om nog eens na te denken over dat ‘ik heb niets te verbergen’?

En realiseer je eens: hoe normaal zou je het als Youfone abonnee vinden als je met je mobieltje alleen Youfone klanten kunt bereiken? Een absurde gedachte lijkt het. Dus waarom zouden we dat dan wel over onze kant laten gaan, als het om de social media gaat?

Anderzijds kun je al die enthousiaste social media gebruikers niet veel kwalijk nemen. In elk geval niet zolang ons openbaar bestuur het naïeve voorbeeld geeft. Gemeenten helpen je maar al te graag een handje om ‘publieke meerwaarde’ uit Facebook en Whatsapp te halen. Of uit een vergelijkbaar onveilig platform: Nextdoor.

Tsja, dat is ook wel een gemakkelijke manier voor ze om sociale samenhang en buurtveiligheid te bevorderen. Ten koste van wat, daarvan hebben die gemeenten  geen idee. Laat staan dat ze je bij hun ‘cross-selling’ waarschuwen voor de potentiële consequenties.

Tijdens de kabinetsformatie werden er van buitenaf wel concrete voorstellen ingebracht, waarmee in elk ‘Den Haag’ in deze zijn verantwoordelijkheid eens kan gaan nemen. Daar is niet al te veel mee gedaan.

Wel lijkt inmiddels de stad Amsterdam aan de slag, vast en zeker geinspireerd door de wakkere mensen van Waag FutureLab

Als gezegd: de EU is snel aan het leren.

Hoe lang zal het nog duren voor ons Haagse bestuur wakker wordt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *