Annemarie Jorritsma bevrijdde makelaars

Over deze grenzeloos naïeve voorzitster van de VVD senaatsfractie schreven we al vaker. Duidelijk was dat ze niet leerde van haar fouten. Tegenovergesteld: ze blijkt er zelfs uitgesproken trots op te zijn.

Intussen kwam opnieuw ‘n onder haar bezielende leiding aangerichte puinhoop aan het licht.

Het betreft ongehoorde praktijken door NVM-makelaars.

(o ja: ‘t is fijn als je aan het eind van dit bericht een reactie achterlaat…)

Die praktijken spelen zich met name in de grote steden af.

Een zuur feit is, dat je in de huidige gespannen markt niet zonder aankoopmakelaar kunt. Wanneer je namelijk als particulier rechtstreeks een bod uitbrengt bij de verkopende makelaar, dan wordt dat niet serieus genomen.

Wanneer je dat echter doet via je aankoopmakelaar, dan hangt het resultaat daarvan af, of deze vriendjes is met de verkopende makelaar.

Makelaars spelen elkaar namelijk over en weer balletjes toe, om op die manier het handelen te versnellen en hun inkomen te verruimen.

Voor een particuliere verkoper betekent deze praktijk dat deze er niet zeker van kan zijn dat het hoogste bod het wint. Dat hangt er namelijk maar net van af, welke vriendjespolitiek de door hem betaalde makelaar erop na houdt.

Maar wat heeft dat nu met Jorritsma te maken?

Welaan, zij dereguleerde de markt voor makelaars in 2001.

Een van de aannamen die ze daarbij deed was …. zelfregulering.

Oftewel: ze veronderstelde dat de Nederlandse Vereniging van Makelaars wel als politie-agent zou optreden als de leden buiten hun boekje zouden gaan.

Welnu, je hoeft er niet voor doorgestudeerd te hebben om te weten dat zo’n beroepsvereniging daartoe niet in staat is. Immers, het salaris van ‘deze politie-agent’  wordt betaald door de aangesloten makelaars.

Zo’n makelaar zegt in no time zijn lidmaatschap op, op het moment dat de NVM deze serieus zou aanpakken.

Tuk maar lekker verder op je senaatszetel, Annemarie!

Of beter nog: “positie Jorritsma, functie elders…”

4 reacties op “Annemarie Jorritsma bevrijdde makelaars

 1. Over naïef gesproken… Ooit kwam ik tegelijk met mw. uit Nieuwspoort.
  Zij stond aan de stoeprand te wachten op haar chauffeur, met naast zich onbeheerd een tas vol ministeriële stukken. Ik ben er maar even bij blijven staan tot de auto kwam.

 2. Helaas kunnen we niet allen wijzen naar Annemarie Jorritsma, want het is de totale trend geweest om alles door de markt te laten regelen. Kabinetten Rutte hebben hier de hand in gehad en niet eens alleen de VVD, want de andere pluchebezetters hebben hier mee ingestemd. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de keuring in de slachterijen die uitbesteed was aan de sector of verregaand bezuinigen van de GGDs waar we nu de vruchten van plukken, of decentraliseren van de jeugdzorg en daar de markt bij inschakelen zoals zorgboerderijen, of de thuiszorg etc. die dik geld opstrijken, maar de gemeenten met miljoenen tekort opzadelen.
  Dus de gecorrumpeerde makelaars is maar een klein voorbeeld van wat er is misgegaan.
  Maar we kiezen zelf de regering, dus wie valt nu wat te verwijten?

  1. Helemaal waar, Peter. Niet slechts Annemarie, maar alle kabinetten Rutte. En welbeschouwd ook nog veel eraan voorafgaande kabinetten, die trendgevoelig maar ‘snoeidom’ nieuw beleid voerden. Over de fictie van zelfregulerende markten zijn op deze site heel wat voorbeelden te vinden, ook zeer recente.

   Evenals het schade-overzicht in vogelvlucht van al die decennia naïef neoliberalisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *