Over ons


Update Democracy menuutje

Ik ben Fred van Leeuwen, de initiatiefnemer van Red Onze Democratie.

 

FvL met kompas 298x301

Hoe kwam ik erbij om dit initiatief te nemen? Geloof ik echt dat zoiets ambitieus kan slagen? Op grond waarvan denk ik dat te weten?

Dat wordt hieronder duidelijk.

Vernieuwingsverslaafd

Ik wordt in 2016 alweer 65 jaar. Maar ben nog altijd verslaafd aan innovatie. Ditmaal is de sociale innovatie mijn jachtterrein.

Vanaf het vroegste moment dat ik me kan herinneren, ben ik altijd erg nieuwsgierig geweest. Nieuwsgierig naar alle volkeren, dieren en landen van de wereld. Nieuwsgierig ook naar dingen, tastbaar en ontastbaar. Maar vooral benieuwd naar de diepere oorzaken van alles. Die nieuwsgierigheid is gelukkig nooit getemperd, toen ik ‘volwassen’ werd.

Daarnaast was -en bleef ik mijn leven lang- avontuurlijk aangelegd. In mijn hoofd zat al heel vroeg de gedachte dat alles kan, mits je het maar wilt.

Natuurlijk heb ik moeten leren dat daaraan grenzen zijn. Maar ook heeft het leven mij geleerd, dat die grenzen veel verder weg liggen dan we vaak denken.

Leef je dromen

 

invit njord

Een enkel, persoonlijk voorbeeld:

In 2001 opperde mijn oudste zoon tijdens het eten, dat hij tussen VWO en universiteit met mij wel een jaartje de wereld wilde rondzeilen. We zijn met dit wilde plan onvervaard aan de slag gegaan. En na zijn examen, in 2003, zijn we als tandem inderdaad 9 maanden onderweg geweest, op ons eigen ‘Rondje Atlantic’.

We hebben zo getweeën wereldzeeën bezeild, de Zuid-Amerikaanse jungle verkend en de Caribische diepzee geëxploreerd.

 

 

Leren veranderen; een lange weg

Tijdens mijn werkzame leven ben ik achtereenvolgens als techneut, bedrijfskundige en veranderkundige aan de slag geweest. In het laatstgenoemde vak was ik als het ware de architect èn de aannemer van het ‘veranderen met mensen’.

Mijn vak is een 2e natuur geworden:

 • het zien hoe onze omgeving –vaak onder de oppervlakte- in beweging raakt
 • het tijdig signaleren van de verandering die dat van ons vraagtSnow ball slides downhill and speeds up.
 • het benoemen en uitleggen ervan
 • het kweken van begrip ervoor
 • het oplossen van weerstand ertegen
 • het mobiliseren van veranderingskracht.

Welnu, één en één is twee.

Met andere woorden:

Voeg 30 jaar ervaring als veranderkundige samen met 55 jaar ervaring als avonturier en het is duidelijk hoe dit initiatief in mijn hoofd vorm kon krijgen.

Veranderen = slim faseren

Evenzeer zal duidelijk zijn dat ik niet tevreden ben met het bedenken van ambitieuze plannetjes, maar dat ik ze ook graag realiseer.

Hsum Meent plattegrond compositieEen vergezicht als Red Onze Democratie is prima te verwezenlijken, mits …

… je bereid bent te starten op een overzichtelijke schaal.

De wijk waar ik woon, de zojuist 40 jaar geworden Hilversumse Meent, ligt 8 kilometer buiten Hilversum. Mede daardoor kent ze vanouds een krachtige zelforganisatie. De pioniersmentaliteit van de bewoners biedt een prima springplank voor burgerinitiatieven.

Het de handen ineen slaan zit er zelfs in de grond. Deze wijk van Hilversum is gebouwd op de laatste Erfgooiersgronden. Toen in de 60-er jaren de term commune in zwang kwam, hadden de Erfgooiers al eeuwenlang het gezamenlijk gebruiksrecht op de Meent, hun landbouwgrond.

 

 

MeentkrachtLogo Meentkracht def_ sign_rgb

Wat zijn dan die doelen in het hier en nu?

In de Hilversumse Meent is er vanouds een sterke sociale samenhang. Ook een zekere culturele samenhang. Er is een wijkorganisatie, de Stichting Hilversumse Meent, die hieraan veel doet. Met een wijkcentrum, de Kruisdam, als kloppend hart.

Hiernaast loopt sinds mei 2014 het burgerinitiatief Meentkracht. Doel is om lokaal nu ook de ecologische- en economische cirkels beter gesloten te krijgen. www.meentkracht.nl

Balans wereld - MeentHet gaat hierbij om het herstellen van de balans. Niet slechts globaliseren. Maar alles op de juiste schaal doen. De kracht van een traditionele, kleinschalige samenleving combineren met dat, wat nu eenmaal beter grootschalig kan.

Al snel ontstond er rond dit initiatief een snelgroeiende groep Meentbewoners, met de bereidheid om mee te denken en te werken aan dit doel. Er zijn al diverse concrete resultaten uit voortgekomen. Het meest in het oog springend daarbij: een snel toenemende verduurzaming van de wijk. Niet slechts goed voor de portemonnee van bewoners en voor het milieu. Maar ook voor een wijk die in een onzekere wereld steviger op eigen benen staat. Minder afhankelijk zal zijn.

Inmiddels is Meentkracht een merk geworden. Een voorbeeld-aanpak die in andere Hilversumse wijken wordt overgenomen. Zo kent Hilversum nu ook een Heikracht en een Seinkracht (beide buurten), alsmede een heuse lokale energie-coöperatie Hilverzon.

Tenslotte is in 2016 het burger-initiatief Denktank Schaalvergroting Gooi en Vechtstreek ontstaan. Hierin hebben zich enkele inwoners verenigd die veel ervaring hebben met fusie en splitsing. Doel is om tegenwicht te bieden tegen een hoge dosis bestuurlijke voortvarendheid ter bundeling van de dorpen en steden in de regio, in drie gemeenten. En uiteindelijk in een enkele gemeente. Inzet van de Denktank is: benoeming en beheersing van het belangrijkste risico: vergroting afstand bestuur – burger en daarmee toename van het wantrouwen bij de burger.

2 gedachten over “Over ons

 1. Greetings from Bogor, the rain city of Indonesia.

  Thanks to Google translator so I can read ur web.

  Where that curiosity to explore Atlantic for 9 months come from? And the nice thing on ur case, u combine to take ur son on this adventure. I wish I can do that.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *